Vilka är Muttley & Jack?
I korthet - Vi är en människa - Jack - som rostar kaffe, och en hund - Muttley - som inte gör det, men som bidrar på andra sätt (det är till exempel inte bara kaffebönan utan även Muttleys fina öron som är inspirationen till vår logga).
Det lite längre svaret - Vi är ett mikrokafferosteri som hör hemma på en liten ö i Stockholms skärgård. Vi tar hem kaffebönor som vi älskar att rosta, brygga, dricka och dela med oss av. Vi fokuserar huvudsakligen på microlots, nanolots och single estates / single origins med 87-90 i poäng på SCA:s kvalitetsskala. Detta har vi gjort sedan 2017.
Hur vi tänker kring...
Rostning
De kaffebönor vi rostar kommer från de delar av världen där höjden över havet, jordmånen och klimatet är precis rätt och där kaffeplantan, med kaffeböndernas kärleksfulla omsorg, frodas på ett helt magiskt sätt. Resultatet är en grön kaffeböna som är full av potential.
Vårt jobb på rosteriet är att släppa fri magin som finns inuti dessa bönor. När vi rostar vill vi låta varje kaffebönas unika egenskaper komma fram så att du får möta den allra bästa versionen av varenda böna.
Det sägs att Michelangelo var övertygad om att de skulpturer han skapade redan var klara inuti marmorn, och att han bara behövde mejsla bort det överflödiga materialet. Det är lite så vi känner med kaffet vi jobbar med - mästerverket finns redan inuti. Vårt jobb är att mejsla/rosta det på just rätt sätt så att vi släpper fram allt det hårda arbete som kaffebonden lagt ner och den myriad av smaker som finns på insidan.
Schysst Sourcing
Vi är ett litet rosteri. Pyttelitet faktiskt. Även om vi gärna skulle vilja, så är vi alldeles för små för att fylla ett containerfartyg med råkaffe från varje land vi skulle önska rosta kaffe från.
Ordet ‘Direkthandel’ beskriver nästan hur vi jobbar med sourcing men 'Assisterad Direkthandel’ är nog ett lite bättre uttryck. Detta eftersom vi samarbetar med likasinnade importörer som delar våra värderingar kring kvalitet och hållbarhet och att vara schyssta på alla sätt och vis. De är vana vid att jobba med små oberoende rosterier som vårt och de förstår våra unika krav och vårt sätt att se på världen.
En till två gånger om året (när det inte råder global pandemi) följer Jack med våra partners på deras regelbundna resor runtom i världen för att träffa kaffebönderna på plats och säkerställa det vi egentligen redan vet - att alla behandlas väl och att naturen inte kommer till skada. Våra partners tar sen hand om logistiken för att kaffet ska föras till Europa.
Även om vi ännu inte personligen har träffat varje kaffebonde vars bönor vi rostar, kan vi spåra allting tillbaka till den enskilda kaffegården och tvättstationen.
Vi har också träffat många av kaffebönderna digitalt på whatsapp och Instagram. Om det är något den globala pandemin har lärt oss, så är det att du inte behöver vara på plats fysiskt för att skapa en relation.